Dubbdäck
Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och 15 april. På våra nordiska breddgrader är dubbfria däck i de flesta fall ett godtagbart alternativ till dubbdäck. Dubbdäcken ger fördelar vid till exempel förrädisk is, dock inte på rå is eller snö.
De dubbfria däcken kan man sätta på bilen tidigare på säsongen vilket innebär att man är rustad för vintern redan när den första halkan kommer.

Dubbdäcken är i dag på väg bort. I flera länder är det förbjudet att använda dubbdäck, bland annat i Tyskland.
STRO om dubbdäck
The Scandinavian Tire & Rim Organization, STRO, har tagit fram information som visar följande:
- På våt is har dubbdäck bättre egenskaper än dubbfria däck för nordiska förhållanden.
- På rå is och hård snö har dubbade däck och dubbfria däck ungefär samma egenskaper för nordiska förhållanden.
- På lös snö har dubbfria däck något bättre egenskaper än dubbdäck.
Inga rivstarter de första 100 milen
När man kör med nya dubbdäck bör man köra extra försiktigt de första 50 eller 100 milen. Gör inga rivstarter och undvik att tvärnita och göra hårda kurvtagningar för att dubbarna ska vulka fast i gummit. Har du ett väl inkört vinterdäck ska det inte lossna en enda dubb under däckets hela livstid. Med andra ord behöver du inte köpa nya vinterdäck lika ofta.
Dubbdäckens största nackdel är att de sliter mycket på vägbanan om den är is- och snöfri. Dubbarna river upp giftiga partiklar från körbanan och betecknas av många som en stor miljöbov.
Allt mildare vintrar leder till ännu större slitage på vägbanan och dubbdäcken är på väg att försvinna i flera länder. I Tyskland råder det till exempel totalförbud.