Vinterdäck
Vinterdäck måste vi ha på våra bilar enligt lag. Det är viktigt att du har vinterdäck av hög kvalitet och med ett bra mönsterdjup. De bästa däcken ska sitta bak på bilen.
Vinterdäck kan vara antingen dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning samt märkta med M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

Enligt lagen måste man ha vinterdäck på sin bil mellan den 1 december och den 31 mars om det är vinterväglag.
Minsta mönsterdjup
Vinterdäcken har en mjukare gummiblandning än sommardäcken. Detta innebär ett bättre väggrepp vid låga temperaturer.
Enligt vinterdäckslagen krävs vinterdäck på bilen mellan den 1 december och den 31 mars om det är vinterväglag.
Mönsterdjupet på vinterdäcken måste vara minst 3 mm. Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av nämnda fordon.
Enligt polisens bedömning är det vinterväglag när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller angränsande väg. Om man bryter mot kravet på vinterdäck riskerar man 1 200 kronor i böter. Dessutom riskerar man att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en eventuell olycka.
Mät med en femkrona
Ett enkelt sätt att håll koll på dina vinterdäck är att ta fram en svensk femkrona. Siffran fem på myntet kan påminna dig om att när temperaturen kryper under fem plusgrader så bör också vinterdäcken vara monterade på bilen.
Men femman kan också påminna dig om att minst 5 mm mönsterdjup på däcken rekommenderas på vintern. Avståndet mellan överdelen på siffran fem och kanten på en femkrona är 3 mm, vilket också är det minsta lagliga mönsterdjupet för vinterdäck.
När du har monterat bort vinterdäcken från bilen ska dessa lagras svalt, mörkt och torrt. Glöm inte att tvätta bort eventuellt vägsalt.
Ett alternativ till vinterdäck och dubbdäck är sommardäck försedda med snökedjor. Men då måste man tänka på att sommardäckets gummiblandning till stor del består av syntet och därför sämre rustade för kyla än vad vinterdäcket är. Vinterdäcket innehåller en större mängd naturgummi som tål kyla och som håller sig mjuk och smidig även under de riktigt kyliga och isiga vinterdagarna.